Stå upp emot Irans stigmatisering av världens bahá’í-troende

Fängslade bahá'íer i Iran

Det har nu gått ett år sedan sju av landets ledande bahá’íer greps i Iran. De har inte ens fått träffa en advokat. Någon anledning till gripandet gavs inte. De är inte häkade, bara gripna i över ett år nu. Det tog hela sju månader innan ens någon anklagelse framfördes, något som beskrivits som ett lagrättsligt limbo av de fängslades advokat,  Och när den kom så var det inte direkt från den iranska staten. I stället lät man den Iranska studentnyhetsbyrån citera åklagaren Hassan Haddad (10 feb 2009), som sade att de sju bahá’í-troende anklagas för propaganda emot den islamiska republiken och dessutom för spionage för Israels räkning. Därmed är det i detta land, där bahá’í-troende har förföljts, trakasserats, torterats och mördats ända seda bahá’í-trons uppkomst i mitten av 1800-talet, fritt fram för dödsstraff om de iranska myndigheterna så önskar. Bahá’íer kritiserar aldrig andra religioner, det är en grundprincip i bahá’í-tron. Och anklagelsen om spionage är löjlig. Att den Iranska staten pekar ut just Israel beror på att det är den mest bekväma lögnen. Bahá’í-trons religiösa centrum råkar ju ligga i Haifa i Israel, och där har det legat långt innan staten Israel uppkom. Det beror på att den unga trons ledare förvisades till ett fängelse i Haifa-området 1868.

FN och en rad andra organisationer och regeringar har förgäves uppmanat Iran att släppa dessa sju och alla andra bahá’íer som sitter i iranska fängelser utan att ha begått något brott. Storbritanniens premiärminister Gordon Brown har sagt att den iranska regeringens förföljelser av bahá’í-troende är ett tragiskt exempel på fördomar som lett till brott mot mänskligheten. Gordon Brown gav en särskild hälsning till Storbritanniens bahá’í-samfund i samband med bahá’íernas största högtid, Ridván. Statsministern uttryckte sin respekt och beundran för det brittiska bahá’í-samfundet som bidrar till brittiskt samhällsliv mycket mer än vad man kunde förvänta sig av ett samfund av den storleken.

IRAN: ”DE BAHA’I-TROENDE SPRIDER KORRUPTION PÅ JORDEN”

Nu har den iranska staten lagt till ytterliga en anklagelse: Mofsede fel-Arz. Och vad betyder nu detta, som man också hängs för i Iran? ”Spridande av korruption på jorden”, lyder översättningen. Det är endast de bahá’í-troende som anklagas för detta. Kristna, zoroastrier, judar, sunni-muslimer, sikher, buddhester och andra grupper av troende anklagas inte för något sådant. Det sjuka är att de iranska myndigheterna inte hittar på. De är övertygade i själ och hjärta om att detta är sanningen, att de bahá’í-troende kan anklagas för någonting sådant. Därmed är det ocHitler and Ayatollahkså så att alla de 6 – 7 miljonerna bahá’í-troende i världen begår detta brott – spridande av korruption på jorden – och därmed är värda att utrotas  i den iranska revolutionsdomstolens ögon, i den iranska statens ögon, i det iranska riksåklagarämbetets ögon, i den iranska polismyndighetens ögon och i många vanliga shiamuslimska iraniers ögon. Vi känner igen mönstret från Nazi-Tysklands anklagelser mot världens judar. Om Iran vore lika mäktigt som Nazi-Tyskland var skulle alla bahá’í-troende i Europa sväva i livsfara. Det gör de visserligen redan med tanke på de lönnmord som iranska agenter genomför – en anledning till att bahá’í-bloggar måste vara anonyma – men med detta uttalande blir en grupp människor på planeten officiellt utpekade.

ÄVEN I SVERIGE ÄR BAHA’IERNA EN AVSKYDD GRUPP BLAND MÅNGA SHIA-MUALIMER

Hatet mot bahá’í-troende finns även bland iranier bosatta i Sverige. Det begränsar sig inte till att omfatta enbart landsmän som är bahá’íer. En av Sveriges mest upphöjda kulturpersonligheter, en från Iran bördig medlem i en internationell förening för global förståelse och meta-religiösa frågor, brydde sig för en tid sedan inte ens om att besvara en förfrågan från en bahá’í-sympatisör av svenskt ursprung. (De flesta bahá’í-troende i Sverige och i många västländer är inte etniska iranier). Sekulariserade iranier blir plötsligt väldigt shia-muslimska när det upptäcker att deras barn har kompisar vars föräldrar är bahá’í-troende. Anslag som de lokala bahá’í-samfunden ute i kommunerna sätter upp på anslagstavlor rivs nästan omedelbart ner om anslaget sätts upp i en stadsdel där många invandrare från Iran passerar anslagstavlorna. Det är ett faktum. De må själva vara flyktingar, och dessutom välutbildade, men de har matats med anti-bahá’í-propgande sedan de var i tvåårsåldern. Nu är det tack och lov ändå sällsynt med sådana incidenter. För en tid sedan gick ett stort antal itellektuell iranier bosatta i olika väst-länder ut i massmedia och bad bahá’íerna om förlåtelse för att de inte stått upp och försvarat bahá’íernas mänskliga rättigheter tidigare. Nu skulle det bli ändring på detta.

VÄRLDENS MUSLIMER MÅSTE TA AVSTÅND FRÅN DENNA STIGMATISERING AV BAHA’I-TROENDE

Vi får hoppas att muslimer världen över tar avstånd från denna anklagelse, att de bahá’í-troende skulle göra sig skyldiga till spridande av korruption på jorden. Vi får hoppas att alla människor på jorden tar avstånd från detta. Vi får hoppas att det bli samma uppslutning som kring bojkotten av Sydafrika för att få landet att ge upp sin apartheid-politik.

Ayatollornas uttalande om världens bahá’íer är lika absurt som när nazisterna pekade ut judarna som en parasitisk ras samtifigt som de själva definierade sig själva som en högstående ras, allt för att ena det tyska folket kring en fråga som gick ut på att Tyskland hade en inre fiende. Detta utvidgades snart till att omfatta alla erövrade länders judiska minoriteter. På det sättet försökte nazisterna lugna polackers, tjeckers, ungrares, vitryssars, balters, ukrainares, belgares och andra besegrade folks heta känslor genom att peka ut lägre stående grupper, som judar och romer, i dessa länder. Ett åt misntone inledningsvis lumpet och till liten del framgångsrikt trick.I verkligheten var och är judarna ett av världens mest uppblandade folk, en konsekvens av en cirka 1900 är lång diaspora från antikens Judéen, som de inte kunde stanna kvar i efter flera uppror mot romarna som slutat i blodbad. Ett oräkneligt antal européer har sedan dess konverterat till judendomen för att få bedriva vissa typer av näringsverksamhet. De har gift in sig i judiska familjer, de har bytt religion av kärlek, av praktiska orsaker, av ekonomiska orsaker. Under samma tid har mängder av judar konverterat till kristendomen och islam. Den enda anledningen till att ingen gentisk undersökning har gjorts av världens judar, och då i synnerhet av de som bosatt sig i Israel, är förmodligen att en sådan undersökning skulle visa att dagens judar inte är besläkade med judarna på biblisk tid.

PROBLEMET ÄR ATT VI ÄR ALLTFÖR LIKA, VILKET KAN HOTA MÄNSKLIGHETENS ÖVERLEVNAD

På samma sätt har Tyskland – eller det gytter av småstater som i slutet av 1800-talet gick ihop till Tyskland – alltid varit ett genomfartsland. Tyskarna är lika uppblandade som judarna. Vi är alla uppblandade. Med hjälp av de vetenskapliga instrument vi fått på genetikens område är mänsklighetens problem att den genetiska mångfalden är för liten. Även om vi råkar se ganska olika ut så är vi så nära släkt med varandra att arten människa kan komma att utrotas om ett nytt muterat virus eller någon annan ovanligt livsfarlig mikrob sprider sig runt jorden, vilket redan hänt några gånger. Om kommunikationerna skulle ha varit så pass goda som på 1920-talet och Digerdöden slagit till då i stället kan mycket väl arten människa ha dött ut.

Annonser
Det här inlägget postades i BAHAI, Förföljelse, Förintelsen, Iran. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s