Hur vågar troende anklaga Gud för mord?

Jag såg nyligen God On Trial – en film som sägs vara verklighetsbaserad och som handlar om en grupp judar i en barack i förintelselägret Auschwitz som drar Gud inför rätta för att ha brutit avtalet med sitt folk. Bibeln är full av berättelser om hur en grym och svartsjuk Gud förintar både städer och nästan hela mänskligheten och allt liv på jorden.

I det här sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att Bibelns förklaringar till olika katastrofer har skrivits av människor som levde i ett sammanhang där kunskapsnivån var avsevärt lägre än idag. När människorna i dåtidens mest högstående civilisationer  fick utrymma sina byar och städer – som låg där Svarta havet finns idag – pga en översvämning de inte förstod orsaken till (Istiden gick mot sitt slut och havsnivån i Medelhavet hade stigit så mycket att landtungan mellan Mindre Asien och Europa (där Istanbul ligger) slutligen brast och enorma vattenmassor dånade ned i den slätt som hyste miljontals människor.

Klart att den tidens förståsigpåare – och inte bara folket i Israel utan alla folk i trakten – utarbetade sina teorier om vredgade gudar. Det som är illa är att de som är bokstavstroende och läser Bibeln idag tror att Gud mördade hela mänskligheten förutom Noas familj.

Hur kan man kalla sig troende och samtidigt våga anklaga Gud för mord?

Allt gott är av Gud och allt ont kommer från er själva. (Bahá’u’lláh)

Guds plan är, och har alltid varit inriktad på att mänskligheten ska överleva och avancera på alla nyttiga områden. Skyll inte världskrigen, Förintelsen och afrikanernas slaveri på Gud. Gud meddelar sig endast genom Sina uppenbarare: Zarathustra, Mose, Jesus, Muhammad, Báb, Bahá’u’lláh….. och dessa helgade själar gör vi bäst i att lyssna på. Förutom dessa budskap har mänskligheten fått ytterligare möjligheter att påverka sitt öde. I varje människa finns nämligen slumrande alla Guds egenskaper och namn. Gud kan uträtta sina mirakel i världen genom sina sändebud och dessutom inom varje människa.

Löftet om världsfred och en enda fredlig och fridfull global nation gäller. Processen startades genom Bahá’u’lláh för 150 år sedan och är i full gång.

O Du Gudom av godhet! Du har skapat hela mänskligheten av samma ursprung. Du har bestämt att alla skall tillhöra samma familj. I Din Heliga närvaro är alla Dina tjänare. och hela mänskligheten är i skydd av Ditt Tabernakel. Alla är församlade vid Ditt nådabord och strålar i kraft av Din försyns ljus.

O Gud! Du är god mot alla. Du drager försorg om alla, beskyddar alla, och skänker liv åt alla. Du förlänar alla begåvning och fallenhet, och alla är försänkta i Din nåds ocean.

O Du gode Väktare! Förena alla. Låt religionerna försonas och gör nationerna till en, så att de må betrakta sig som en familj och hela jorden som ett hem. Må de alla leva tillsammans i fullkomlig harmoni.

O Gud! Res mänsklighetens enhetsbaner. 

O Gud! Upprätta den Allra största freden.

O Gud, foga alla hjärtan samman.

O Du gode Gud! Uppfriska våra hjärtan genom Din kärleks vällukt. Upplys våra ögon genom Din lednings ljus. Gläd våra öron med Ditt Ords melodi, och bevara oss i Din försyns skydd.

Du är den Mäktige och Starke, Du är den Förlåtande, och Du är Den, som överser med mänsklighetens brister. 

‘Abdúl-Bahá (1844 – 1921)

Det här inlägget postades i BAHAI, Bahá'u'lláh, Báb, Förintelsen, Gud, Kristus, Mohammed, Muhammed, oneness, Världsmedborgare och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s