Människan tillhör Gud, inte tvärtom!

DET FINNS EN VACKER OCH RESPEKTERAD TRO som heter Bahá’í. Den uppstod i det Osmanska riket på 1860-talet genom att landsförvisade iranier, som dittills hade följt Siyyid `Alí Muḥammad Shírází eller The Báb (1819-1850), gjorde om den av muslimer svårt förföljda bábí-tron till Bahá’í. Huvudpersonen var Bahá’u’lláh (1817 – 1892), som skrev tusentals skrifter och böcker om att mänskligheten nu hade gått från att vara barn till att bli vuxna. ”Gud är varken kristen, muslim, jude, hindu, buddhist, zoroastrier”, sade Bahá’u’lláh. Då borde människorna inte heller vara det. Det är fullt tillräckligt att tro på Gud av hela sitt hjärta. ”Gud finns inte i rummet, tiden eller inom någon dimension alls”, hävdade Bahá’u’lláh. Det var ganska imponerande eftersom vetenskapen inte förstod begreppet rumtiden förrän efter år 1900.

”Gud tillhör varken öst eller väst, vare sig jorden eller himlen, Gud kommer varken från naturen eller universum”, förklarade Bahá’u’lláh. Naturligtvis kan inget folk eller någon kultur eller någon religion kräva ensamrätt till Gud för egen del. Gud tillhör inte någon. Vi tillhör Gud. Och Gud är ju Skaparen av universum och kan inte uppehålla sig på jorden, ute i universum bland stjärnorna eller i himlen bland molnen. Det vore som om en murare murade in sig själv i den vägg han bygger. Eller som att snickaren blir en del av ett bordsben tillhörande ett bord som han tillverkat.

”Jag är inte av jord eller vind, varken av vatten eller av eld!” sade Gud till Bahá’u’lláh. Gud, som är det mest uppenbara av allt uppenbart är samtidigt det mest fördolda av allt fördolt. Jorden, vinden, vattnet och elden är element som Gud kan göra sig påmind genom, men inte mer. När man fridfullt stirrar in i mysig brasa så kan tankarna gå till Gud. Detsamma gäller jorden i all sin prakt de olika årstiderna.Vinden minner om Guds evighets vindar, om att våra själar har evigt liv efter kroppens död. ”Om jag hädanefter skulle leva en dag utan min älskade skulle jag i den stunden önska att jag inte hade levat.” Vattnet är en förutsättning för allt liv och har tillsammans med vinden/vädret och tidvattnet varit en absolut nödvändighet  för skapelsen av liv på vår planet.

Annonser
Det här inlägget postades i Andligt, BAHAI, Bahá'u'lláh, Buddha, enhet, Kristus, Mohammed, Muhammed, Mystik, oneness och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s