Den buddha-tatuerade engelsmannen i Colombo

Om de troende behandlar ateisterna med respekt, så måste även det omvända gälla. Detta kan vi lära oss av historien om den buddha-tatuerade britten på flygplatsen i Colombo, Sri Lanka.

Det kanske är fritt fram att slå på och håna religionen i Europa, men i USA kan man få vissa problem om man hånar Jesus Kristus på ett sådant sätt att många troende störs av det. Detta finns det många exempel på, som jag inte orkar dra här. Européer bör emellertid tänka på att människor i andra länder än USA kan bli stötta om landets religion förnedras.

Nu har ju inte USA någon officiell religion, författningen stödjer inte WASP. Men antag att folk började resa in i USA med en naken frihetsgudinna som blir tagen bakifrån tatuerad på armen. Väldigt tydligt. De kan inte hindra människor att komma in i landet p.g.a.detta, men de kan säkert hitta på något annat skäl och skicka personen tillbaka till … Europa. För det är i Europa och Iran människor har slutat tro på att det i universum skulle finnas ett väsen som är på en ofattbart högre utvecklingsnivå än människan. Och slutat tro på att detta väsen har ett finger med i spelet när det gäller mänsklighetens utveckling.

Nu har en engelsman stoppats på flygplatsen i Sri Lankas huvudstad Colombo. Han isolerades i ett förhörsrum under några timmar tills hans plan till Malaysia skulle gå. Orsaken: han hade en Buddhatatuering på armen, och säkerhetsvakterna tyckte att tatueringen brast i respekt för den buddhistiska tron.

Det rapporterar BBC och några svenska medier. Den 42-årige engelsmannen har intervjuats, men inte säkerhetsvakterna på flygplatsen, och de brittiska medierna tar helt tydligt sin landsmans parti. Och varför skulle de inte det? Brittiska journalister talar journalistengelska, inte det andliga språket.

Jag tycker att var det rätt gjort av säkerhetsvakterna. Det spelar ingen roll om tatueringen var förnedrande mot buddhismen eller hyllade denna vackra tro. Problemet är tatueringen i sig. De som vet lite om buddhismen och dess lag om orsak och verkan även på det andliga området förstår säkert vad jag menar.

Engelsmannen skulle ha skadat ett okänt antal theravada-buddhister på flygplatsen och i Colombo på det andliga planet om han hade fått springa omkring utan att täcka över tatueringen med ett bandage eller större häftplåster.

Eller rättare sagt skulle säkerhetsvakterna ha orsakat skadan, eftersom de nu hade sett och kände till tatueringen. Det religiösa språket är alltså inte detsamma som det journalistiska, och vi i vår världsdel Europa måste sluta att tolka allting eurocentriskt. Nu fick engelsmannen i stället sitta i ett förhörsrum, isolerad från troende buddhister, tills det flygplan han skulle med, till Malaysia, skulle starta.

Även i Malaysia finns buddhister, men om säkerhetsvakterna i Kuala Lumpur var lika alerta har intet rapporterats.

Detta inlägg publicerades i Andligt, Buddha, Glory, Iran, Kristendom, Kristus. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar